Skip to main content

Aandoeningen

Acne

Acne is een bekend huidprobleem, regelmatig voorkomend rond de puberteit. Maar ook op latere leeftijd kan het zich voordoen. De exacte oorzaak is niet bekend en kan tevens per persoon verschillen. Bij acne horen kenmerken zoals: puistjes, mee-eters en ontstekingen. Beïnvloedbare factoren kunnen zijn: hormonen, medicatie, erfelijkheid en voeding. De behandeling tegen acne bestaat in vrijwel alle gevallen uit een dieptereiniging (ledigen van puistjes, mee-eters en ontstekingen), aanvullend met advies betreft huidverzorgingsproducten voor thuisgebruik en het inzetten van chemische peelings. Na de actieve fase van acne kunt u vlekjes en/of littekens over houden. Ook hiervoor zijn verschillende behandelingsmogelijkheden.

Rosacea

Letterlijk vertaald ‘rood als een roos’. Vooral voorkomend bij vrouwen tussen 30 en 50 jaar. Soms wordt dit verward met acne. Bij rosacea horen kenmerken zoals: roodheid, kleine puistjes en soms zijn oppervlakkige bloedvaatjes zichtbaar. De oorzaak van rosacea is onbekend, wel zijn er factoren bekend die de klachten kunnen verergeren: hormonen, stress, overgevoeligheid voor voeding, alcohol of verzorgingsproducten, medicatie en temperatuur/klimaat. De behandeling tegen rosacea bestaat in vrijwel alle gevallen uit een chemische peeling en/of advies betreft huidverzorgingsproducten voor thuisgebruik. Indien nodig kunnen oppervlakkige vaatjes ook behandeld worden.

Oedeem

Oedeem is een ander woord voor ‘abnormale vochtophoping’. Dit kan voorkomen in ons gehele lichaam en kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld lymfoedeem, dit kan aangeboren zijn (komt relatief weinig voor) of secundair ontstaan na een trauma, operatie of oncologische behandeling(en). Het kan ook gaan om een veneus oedeem of een combinatie van meerdere oorzaken. Door verschillende kenmerken kan men de oorzaak van het oedeem benoemen. Echter is het niet altijd mogelijk een duidelijke oorzaak aan te wijzen. De behandeling tegen oedeem (‘oedeemtherapie’) is in vrijwel alle gevallen compressietherapie aanvullend met manuele lymfdrainage, taping en advies in oefeningen. Ook kan er apparatuur worden ingezet om de manuele behandeling te ondersteunen. 

Lipoedeem

De naam lipoedeem maakt de oorzaak van dit probleem wat verwarrend. De oorzaak van deze klachten, die overigens enkel bij vrouwen voorkomen, ligt bij de vetcellen. Kenmerken zijn een vermoeid/zwaar gevoel, gevoeligheid/pijn bij aanraking in de benen, soms ook de armen. Tevens merken vrouwen met deze afwijking dat zij een maatverschil tussen hun boven- en onderlijf hebben. De belangrijkste stap om dit te behandelen is het inzetten van compressie middelen. Daarbij is advies in beweging en leefstijl ook van belang.

Littekens

Littekens vinden we vaak ontsierend, zeker wanneer deze zich op een zichtbare plek bevinden. U kunt ook klachten ondervinden van een litteken, zoals jeuk of pijn. Ook kan een litteken beperkingen of discomfort tijdens het bewegen veroorzaken. Littekens kunnen op vele manieren ontstaan, zoals na een trauma, (oncologische) operaties of ten gevolge van een huidafwijking zoals acne. In de meeste gevallen is een litteken te behandelen, met als doel ondersteuning van het genezingsproces, het minder opvallend maken of eventuele klachten verminderen of voorkomen. Dit kan met manuele littekentherapie, taping en aanvullend advies om het litteken te verzorgen.

Wonden

We hebben allemaal weleens ergens een wond(je) gehad. Afhankelijk van hoe groot of diep deze wond is, geneest deze vaak binnen enkele weken. Er zijn een aantal onderliggende factoren waardoor het genezingsproces niet verloopt zoals we dat graag zien. Hierbij kunt u denken aan o.a. oedeem, verminderde functie van bloedvaten of diabetes. Als een wond (te) lang bestaat of er geen of onvoldoende verbetering optreedt, spreekt men over een chronische wond. U kunt bij ons terecht met een wond indien de wondbehandeling dient te worden ondersteund met oedeemtherapie/compressietherapie. Dit kan op verwijzing van uw (huis)arts.

Overige huidoneffenheden

Er zijn tal van oneffenheden die we liever niet aan onze huid hebben. Denk hierbij aan steelwratjes, ouderdomswratten of zichtbare bloedvaatjes. In de meeste gevallen kunnen deze verwijderd of minder zichtbaar worden. Soms is het van belang dat deze huidafwijkingen eerst beoordeeld worden door uw huisarts.

*Alle behandelingen bij MV Huidtherapie vinden plaatst op locatie in Arcen. Indien er een behandeling aan huis gewenst is, dient u dit kenbaar te maken wanneer u een afspraak maakt. Samen kunnen we bekijken of het in uw situatie noodzakelijk is om aan huis behandeld te worden.

Meer weten?